Cambrils, una cavalcada de Reis amb molta història

A Cambrils se celebra una de les cavalcades de Reis més antigues de les nostres comarques. Abans, els Reis eren més misteriosos que ara i ningú els veia. Com a molt, la canalla sortia el vespre del 5 de gener pels voltans dels pobles, amb atxes d’espígol o amb objectes sorollosos, a veure si amb el foc i l’olor atreien els Reis. Després se’n tornaven cap a casa sense haver-los vist, però esperançats.  Durant la nit, els Reis feien la seva feina i l’endemà al matí la canalla trobava els regals que els havien deixat.

Cap a 1890, a Barcelona i altres ciutats catalanes es va començar a organitzar una cavalcada que servia perquè els Reis es passegessin pels carrers al vespre del dia 5. A Cambrils aquesta cavalcada es va començar a organitzar cap al 1912, amb l’ajuda dels germans de la Salle i d’algunes persones de Cambrils com l’Antoni Cros Enredo. Els primers anys, els Reis arribaven a cavall per la carretera general, i anaven a esperar-los al mas de l’Oliveró (actualment, casa de Sant Josep) o al xalet de Benet Ferré (al Raval de Gràcia). L’any 1921 van començar a arribar per mar, que comunica millor la ciutat amb l’Orient.

Cavalcada 2017

Enguany, els tres Reis d’Orient desembarcaran a les Escales Reials de Cambrils el proper 5 de gener a les 19 hores i, seguidament, s’iniciarà la cavalcada, que s’aturarà a la plaça Mossèn Batalla a les 20:30 hores i finalitzarà a la plaça de la Vila a les 21 hores. L’Associació d’Antics Alumnes de la Salle ha renovat tota l’estructura, eixos i rodes de tres de les set carrosses que participen en la cavalcada. Una altra novetat és la incorporació de dos personatges a les diferents rues. Es tracta de dos carters reials. La cavalcada estarà formada per un conjunt de carrosses i cavalls, amb els tres Reis i prop d’un centenar de patges. Cada Rei anirà en una carrossa gran que representa un barri de Cambrils (el Barri Marítim, l’Eixample i la Vila), una carrossa petita i dos cavalls.

Seguint la línia dels darrers anys, la carrossa dels caramels tancarà la comitiva per evitar el risc de nens recollint caramels. Està previst que se’n reparteixi més de mil quilos.

Deixa un comentari

Nota: Els comentaris realitzats en aquest lloc web reflexen les opinions dels seus autors i no les de Viu el Mediterrani. Evita utilitzar insultos o expressions grolleres. Ens reservem el dret a esborrar qualsevol comentari ofensiu sense previ avís.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*